duminică, 8 noiembrie 2009

Georgiana, Duchess of Devonshire

  No comments    
categories: 

Tablou pictat de Thomas Gainsborough.


Georgiana, Duchess of Devonshire. Tablou pictat de Sir Joshua Reynolds. 1775-76

Pentru ca tot am inceput seria figurilor feminine care ma inspira, voi continua astazi cu alta figura pe care am descoperit-o anul trecut.

Stiam ca Keira Knightely filmeaza pentru "The Duchess", asa ca am vrut sa citesc biografia scrisa de Amanda Foreman inainte de a vedea filmul. Nu auzisem in viata mea de ducesa de Devonshire, insa m-a atras rezumatul de pe coperta, in care era mentionat faptul ca facea parte din familia Spencer si, ca si stra-stranepoata ei, printesa Diana, a fost un model in epoca in care a trait.

Printre urmasele ei se numara si Sarah, ducesa de York (pe linia fetei ei nelegitime, Eliza Courtney).

Georgiana era o frumusete, o senzatie in cercurile sociale, un veritabil fashion-icon copiat de contemporanele ei, si , cel mai important, o activista politica a carei cariera s-a intins pe perioada a 30 de ani si a influentat unele dintre cele mai importante evenimente ale vremii ( alegerile Westminster, criza regentei).

A fost prima femeie care a participat la o campanie electorala intr-un mod destul de apropiat de cel din zilele noastre (barfele vremii o prezentau discutand cu oameni de rand sau chiar oferindu-le saruturi in schimbul votului pentru Whigs). Ea a inteles importanta comunicarii cu masele si prin natura ei deosebit de volubila si placuta, a putut pune in practica acest lucru. In vremea ei, casa Devonshire a devenit un punct focal al intrunirilor de partid , si nu de putine ori s-a vazut nevoita sa atenueze disensiunile intre membrii partidului si sa impace conflictele izbucnite in sanul lui Tot ea a reusit sa aduca tinere talente , ca Thomas Grenville, de partea Whigilor.

A deschis portile femeilor catre participarea in viata publica si politica. Spre sfarsitul vietii Georgianei, ducesa Gordon s-a distins ca o conducatoare similara a dusmanilor politici ai Whigilor, Tory.

In Anglia secolului 18, grupul condus de ea se numea The Ton sau The Bon Ton, iar printre membrii lui, si prietenii apropiati ai ducesei se numarau Printul de Wales (viitorul George al IVlea), si fruntasii Whigs ca Charles Fox. Cercul Devonshire avea propriul lui slang numit "the Devonshire House drawl" (alterau modul de a pronunta anumite cuvinte, spre exemplu "yellow"se pronunta yellar") si membrii lui obisnuiau sa poarte porecle (Georgiana era Mrs Rat, Fox era The Eyebrow iar ducele era Canis).

Printre femeile de rangul ei, Georgiana era o promotoare a modei si subiect permanent al tabloidelor vremii. Isi desena singura hainele, promova trenduri noi ( decoratiunile de par cu pene mari sau rochia chemise, ambele influentate de prietenia ei cu regina Frantei, Maria Antoaneta). De asemenea, era o scriitoare amatoare, printre creatiile ei numarandu-se nuvela "The Sylph"(publicata ca anonima , insa similaritatile intre viata personajului principal si cea a ducesei nu au trecut neobservate), precum si volume de poezie.

In plan personal, Georgiana a scandalizat lumea buna a vremii cu pasiunea pentru jocurile de noroc ( a murit cu datorii, desi sotul ei era printre cei mai bogati oameni din Anglia), pentru petreceri , aventurile ei amoroase (cea mai importanta cu viitorul prim ministru al Angliei, Charles Grey, relatie din care s-a nascut fiica ei nelegitima, Eliza) si prin menage-ul a trois cu sotul ei si buna ei prietena Lady Bess Foster.


In incheiere, cateva dintre costumele excelente din filmul "The Duchess":




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu